Podzim je v plném proudu a vzduch voní vlhkou zemí a spadaným listím. Pro mnohé z nás to znamená jediné – konečně je tu houbařská sezóna. Radost z plného košíku se brzy přenese z lesa přímo do kuchyně, kde se tyto voňavé poklady mění v opravdové delikatesy, které dokáží zahřát na těle i na duši.
Houby jsou neuvěřitelně všestrannou surovinou, která pozvedne chuť omáček, polévek i hlavních jídel. Pokud ale chcete letos vyzkoušet něco víc než jen klasickou smaženici, jste na správném místě. Připravili jsme pro vás ty nejlepší recepty z hub, které jsou snadné, rychlé a jednoduše vás okouzlí svou plnou chutí.
Pojďte se s námi inspirovat a objevte nové způsoby, jak si úlovky z lesa vychutnat. Ať už jste fanouškem české klasiky, nebo hledáte lehkou večeři, naše houbové recepty vás přesvědčí, že fantazii se v kuchyni meze nekladou.
1. Poctivá krémová omáčka jako od babičky
Začneme skutečnou klasikou, která voní domovem a nedělním obědem. Krémová houbová omáčka je pokladem české kuchyně a její příprava je snazší, než si možná myslíte. Její sametová chuť a intenzivní vůně čerstvých hub dokonale ladí s houskovým knedlíkem a plátkem masa, ale skvělá je i s těstovinami. Tento jednoduchý houbový recept je opravdovou sázkou na jistotu, kterou potěšíte celou rodinu.
Suroviny:
- 500 g čerstvých hub (směs hříbků, kozáků, ale postačí i žampiony)
- 1 velká cibule
- 2 lžíce másla
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 lžíce hladké mouky
- 700 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání (min. 31 %)
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- Čerstvá petrželka na ozdobu
Postup:
Houby důkladně očistěte a nakrájejte na silnější plátky. Cibuli nasekejte najemno. V hlubším hrnci rozpusťte máslo a nechte na něm zesklovatět cibulku. Přidejte drcený kmín a nechte ho na půl minuty rozvonět. Do hrnce vložte houby, osolte je, opepřete a za občasného míchání restujte, dokud se většina vody neodpaří.
Když jsou houby hezky orestované, zaprašte je hladkou moukou, a ještě minutu vše společně míchejte. Za stálého míchání metličkou postupně přilévejte studený vývar, aby se nevytvořily hrudky.
Přiveďte omáčku k varu a na mírném plameni ji nechte probublávat alespoň 15 minut. Nakonec omáčku stáhněte z plamene, zjemněte ji smetanou, krátce prohřejte (už nevařte) a dochuťte.
Tip na závěr: Pro jemné oživení chuti můžete do hotové omáčky přidat pár kapek octa nebo citronové šťávy.
2. Italské pohlazení – krémové houbové rizoto
Přenesme se na chvíli ze srdce Evropy na slunný italský venkov. Krémové rizoto je elegantní jídlo, kterým zaručeně uděláte dojem. Tajemství dokonalé chuti spočívá v kvalitních surovinách a pomalém, trpělivém míchání, které z rýže uvolní škrob a vytvoří neodolatelně jemnou konzistenci.
Riso Scotti Rýže rizoto Hypermarket Globus 82,90 Kč/1 kg I Cibule BIO šalotka balená Hypermarket Globus 59,90 Kč/250 g I Petržel kadeřavá Hypermarket Globus 19,90 Kč/50 g I Konečně vývar kuřecí Hypermarket Globus 64,90 Kč/450 ml I Česnek BIO Hypermarket Globus 54,90 Kč/100 g I Templářské Sklepy Tramín jakostní bílé suché víno Hypermarket Globus 84,90 Kč/0,75 l I Milkpol Máslo 82% Hypermarket Globus 59,90 Kč I Bio extra panenský olivový olej nefiltrovaný dm drogerie 239 Kč/500 ml I
Gran Moravia Extra tvrdý sýr strouhaný Hypermarket Globus 74,90 Kč/100 g
Suroviny:
- 300 g rýže na rizoto (Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano – poslední dvě jmenované lépe drží tvar)
- 400 g čerstvých hub (ideálně hříbky nebo lišky)
- 1 menší cibule nebo 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 1,2 l horkého zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 150 ml suchého bílého vína
- 50 g strouhaného parmazánu
- 2 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje
- Sůl, pepř, hrst hladkolisté petrželky
Postup:
Houby očistěte, nakrájejte a zprudka orestujte na lžíci olivového oleje. Dejte je stranou. Ve větší pánvi rozehřejte zbylý olej s máslem a orestujte na něm najemno nasekanou cibulku. Přidejte česnek, nechte rozvonět a vsypte rýži. Restujte asi 2 minuty, zalijte vínem a nechte ho odpařit.
Poté postupně, sběračku po sběračce, přilévejte horký vývar a pravidelně míchejte. Když je rýže „al dente“ (cca 18–20 minut), stáhněte pánev z plamene. Vmíchejte zbytek másla, parmazán, orestované houby a nasekanou petrželku.
Tip na závěr: Rizoto podávejte okamžitě, na talíři posypané hoblinkami parmazánu.
3. Zdravě a bez masa – plněné portobello žampiony
Houby nemusí být jen součástí omáčky, ale mohou hrát hlavní roli. Velké žampiony Portobello jsou díky své pevné, masité struktuře dokonalou náhradou masa. I recepty z hub bez masa mohou být lehké, zdravé, a navíc vypadat fantasticky.
Bio extra panenský olivový olej Nativ dm drogerie 289 Kč/750 ml I Globus Sušená rajčata v bylinkové marinádě Hypermarket Globus 49,90 Kč/150 g I Cibule BIO šalotka balená Hypermarket Globus 59,90 Kč/250 g I Cibule BIO šalotka balená Hypermarket Globus 59,90 Kč/250 g I Česnek BIO Hypermarket Globus 54,90 Kč/100 g I Penam Strouhanka z krudonů Hypermarket Globus 29,90 Kč/500 g I Tymián nať balený Hypermarket Globus 29,90 Kč/20 g
Suroviny:
- 4 velké žampiony Portobello
- 1 menší šalotka, 2 stroužky česneku
- 50 g sušených rajčat v oleji
- 4 lžíce strouhanky, 50 g parmazánu
- Hrst čerstvých bylinek (petrželka, tymián)
- Olivový olej, sůl, pepř
Postup:
Troubu předehřejte na 190 °C. Žampiony očistěte a opatrně z nich vykruťte nožičky. Vnitřek klobouků můžete lehce vydlabat lžičkou. Nožičky, šalotku a česnek nasekejte a orestujte na olivovém oleji.
Směs dejte do misky, přidejte nasekaná sušená rajčata, bylinky, strouhanku a většinu sýra. Promíchejte a dochuťte. Klobouky žampionů položte na plech, zevnitř osolte, zakápněte olejem a naplňte směsí. Vrch posypte zbylým sýrem a pečte 20–25 minut dozlatova.
Tip na závěr: Podávejte jako lehký hlavní chod se svěžím salátem.
4. Hvězda jménem hlíva – rychlá směs na topinky
Hlíva ústřičná je díky své pevné, lehce masité struktuře skvělá pro rychlou a sytou večeři. Tento bleskový recept s houbami zdůrazní její přirozenou chuť a budete ho mít hotový do dvaceti minut.
Kmín mletý Hypermarket Globus 12,90 Kč/25 g I Cibule žlutá Hypermarket Globus 26,90 Kč/1 kg I Hlíva ústřičná balená Hypermarket Globus 29,90 Kč/150 g I Máslo 82% Hypermarket Globus 59,90 Kč I Česnek BIO Hypermarket Globus 54,90 Kč/100 g
Suroviny:
- 500 g čerstvé hlívy ústřičné
- 1 velká cibule, 3 stroužky česneku
- 1 lžíce másla
- 1 lžička drceného kmínu
- Sůl, pepř, hrst čerstvé majoránky
Postup:
Hlívu očistěte a větší klobouky natrhejte na proužky. Na pánvi rozehřejte tuk a orestujte na něm cibulku. Zvyšte plamen, přidejte hlívu, kmín, sůl, pepř a zprudka restujte, dokud se neodpaří všechna voda a okraje hub nezačnou zlátnout (cca 10–15 min). Nakonec přidejte nasekaný česnek, nechte minutu rozvonět, odstavte a vmíchejte majoránku.
Tip na závěr: Nejlépe si hlívu vychutnáte s krajícem čerstvého chleba nebo jako směs na topinky.
5. Poctivá krémová polévka, která zahřeje na duši
Co může být lepšího než miska horké, voňavé polévky? Tento recept je doslova pohlazením na duši. Jeho bohatá chuť a sametová konzistence vás dokonale zahřejí.
Olma smetana ke šlehán Hypermarket Globus 38,90 Kč/ 200 g I Pažitka v květináči 1 ks Hypermarket Globus 39,90 Kč I Kmín mletý Hypermarket Globus 12,90 Kč/25 g I Avokádo Muškátový ořech mletý Hypermarket Globus 10,90 Kč/10 g I Máslo 82% Hypermarket Globus 59,90 Kč I Cibule žlutá Hypermarket Globus 26,90 Kč/1 kg I Česnek BIO Hypermarket Globus 54,90 Kč/100 g I Konečně vývar zeleninový Hypermarket Globus 64,90 Kč/450 ml
Suroviny:
- 500 g čerstvých hub, 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku, 2 střední brambory
- 2 lžíce másla, 1,2 l horkého zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání (min. 31 %)
- 1 lžička drceného kmínu, špetka muškátového oříšku
- Sůl, pepř, čerstvá pažitka na ozdobu
Postup:
V hrnci na másle orestujte cibulku s kmínem. Přidejte nakrájené houby, sůl, pepř a restujte, dokud se neodpaří voda. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a česnek, krátce promíchejte a zalijte horkým vývarem.
Vařte doměkka (cca 15–20 minut). Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Vraťte na mírný oheň, vlijte smetanu, přidejte muškátový oříšek a jen prohřejte. Dochuťte a podávejte.
Tip na závěr: Servírujte s křupavými krutony a nasekanou pažitkou.
Tipy pro správné zacházení s houbami
Základem úspěchu je vždy správné čištění. Houby se snažte nikdy dlouho nenamáčet, protože by nasákly příliš vody. Ideální je očistit je nasucho nožíkem a otřít vlhkým hadříkem. Pokud jsou houby více znečištěné, rychlé opláchnutí pod studenou vodou jim neuškodí; proveďte ho ale vždy těsně před vařením, nikdy ne před uskladněním.
Čerstvé úlovky skladujte v lednici v prodyšném papírovém sáčku. Berte naše recepty jako inspiraci a nebojte se experimentovat. Přejeme vám dobrou chuť.
Bezpečnost na prvním místě
Při sběru a konzumaci lesních hub buďte maximálně obezřetní. Jezte pouze druhy, které bezpečně poznáte. Nespoléhejte se jen na mobilní aplikace a v případě jakýchkoliv pochybností se raději obraťte na mykologickou poradnu.
Mnohé jedlé houby jsou za syrova mírně jedovaté nebo těžko stravitelné. Důkladná tepelná úprava je naprosto zásadní. U některých druhů, které mohou za syrova působit potíže, se doporučuje vařit je minimálně 20 minut, ale i běžné hřiby či žampiony je nutné vždy dobře provařit.